Hvorfor er gel til ultralyd nødvendigt?

Ultralydsgel er nødvendigt for en succesfuld skanning. Ultralyd kender vi nok mest fra skanninger i forbindelse med graviditet. Men metoden kan også bruges til at skanne for knuder og væsker i kroppen.

Skanneren skal have en gel for at virke. Det er for at ultralyden kan trænge ind i kroppen uden luft mellem skanner og hud. Derfor er det også ganske store mængder gel der bliver smurt på. Du kan købe ultralydsgel hos Ekkomed.

Hvis der kommer luft ind og forstyrrer skanningen vil bølgerne blive reflekteret.

Fosteret er hvidt

Ved en ultralydsskanning under graviditet er det muligt at se fosteret fordi lydbølgerne bliver reflekteret når de møder knoglestruktur. Det er den mest faste del der reflekterer ultralyden og derfor fremstår det som helt hvidt.

Vand vil ikke reflektere bølgerne og det vil derfor fremstå helt sort på en ultralydsskanning. Luft vil også reflektere bølgerne og derfor er en gel nødvendig. Ellers får du en helt hvid skærm.

Kan man høre ultralyd?

Nej, menneskets øre er ikke stand til at opfange ultralyd. Selvom nogle mennesker kan høre højere lyde end andre. Især børn kan høre højere lyde end voksne.

Dengang fjernsyn havde billedrør var der også en ret høj lyd fra apparatet når det var tændt. Kun meget få mennesker kunne høre lyden. Men de der kunne var i stand til at høre et tændt fjernsyn omgående de trådte ind i et hus.

Skadedyr kan ikke lide ultralyd

En del skadedyr kan godt opfange ultralyd og de kan ikke lide den. Derfor er det en harmløs måde at holde skadedyr ude haven. Skadedyrsbekæmpere bruger ultralyd til at jage blandt andet mus og rotter væk.

Du kan købe ultralydsskræmmere til at holde uønskede gæster ude. Ultralyd er særligt irriterende for mus, rotter, muldvarpe, mår og myg.