Dine åreknuder kan behandles med en operation

Åreknuder er for mange et stort problem. Dette både rent kosmetisk, men knuderne kan også være en kilde til fysisk smerte. Åreknuder er i princippet udvidede, slyngede blodårer lige under huden på ca. 3 til 4 mm. Disse kan oftest ses gennem huden, og buler frem på benet. Dette er særlig i læggen. Åreknuderne opstår, hvis veneklapperne ikke fungerer, og dermed stiger trykket i venerne, der derefter udvides, og kan omdannes til åreknuder.

Det man kalder for primære åreknuder er hovedsageligt arveligt betingede. Mens sekundære åreknuder oftest optræder efter en blodprop i benet. Begge dele er til stor gene. Men heldigvis kan der gøres noget ved problemer. Hos Åreknudeklinikkerne er de Danmarks største center for behandling af åreknude. Klinikken har afdelinger i en lang række store danske byer, og foretager mere end 2.500 behandlinger om året. Desuden er de hos Åreknudeklinikkerne det absolut førende center med hensyn til forskning inden for området.

En mulighed for at få behandlet åreknuder er en operation. Ved en åreknudeoperation er den bedst dokumenterede behandling. Disse foregår i reglen ambulant og bedst i lokalbedøvelse. Dermed mindskes også behovet for sygemelding sammenlignet med operation i fuld narkose. Hos Åreknudeklinikkerne har de udviklet en særlig teknik til lokalbedøvelse, der lægges præcist ved hjælp af ultralyd. Selve operationen går ud på at fjerne samtlige vener med med defekte klapper. Desuden fjernes alle synlige åreknuder. Ved operationen bliver lagt et ca. 4 cm langt snit i lysken. Dette snit lukkes efterfølgende ned med indvendige tråde og efterlader ikke ar. Selve åreknuderne fjernes gennem 1,5 mm store mikrosnit, der ikke efterlader ar.

Operationen varer omkring 45 minutter. Efterfølgende får man støtteforbinding, som skal sidde i to dage. Herefter kan man bade og andet, men skal dog fortsat gå med støttestrømpe i et par uger. Andre muligheder for at få fjernet åreknuder hos Åreknudeklinikken er metoden Vnus Closure, laser eller skum. Alle metoder giver oftest gode resultater.