Dansk gin har gjort sit indtog

Det var et tidspunkt, hvor gin blot var endnu en spiritus i barskabet, som man kunne trække ud ved lejlighed på linje med martini, vodka og lignende.

Men for et par år siden kom der en kulturomvæltning på spiritus-fronten herhjemme, der ophøjede de ellers anonyme og ensrettede produkter af forskellig slags spiritus til at blive en smags sag, hvor man begyndte at gå til smagning på flaskerne og diskutere indholdet og etiketterne, hvorfor der gik konkurrence i den fra eksisterende og fremadstormende producenter at skabe den bedste slags spiritus.

Blandt disse har vi gin, hvilket har affødt forskellige slags skaberne af den alkoholiske drik herhjemme, hvor der ifølge en statistik fra november 2017 på daværende tidspunkt var over 50 brands af gin i lille Danmark, som blandt andet tæller mærkerne Herbie, Elg med flere.

Disse producenter af dansk gin har gjort en dyd ud af at forfine og tilpasse den bærbaserede spiritus, så der både findes noget til den konforme forbruger af gin, den eksperimenterende type og så vedkommende, der går efter at få en ny en på smagssansen, når der bliver åbnet en ny flaske gin.

For eksempel har firmaet Herbie skabt en gin ved navn “Herbie Pink Gin”, der er baseret på hindbær og tranebær og som specielt kan benyttes på en god, varm sommerdag under parasollen i skyggen.

Selvsamme firma, Herbie, har endda også skabt en alkoholfri gin, så man stadig kan få den skønne smag af gin uden at få side-effekterne ved alkohol. Denne kan fås til en forholdsvis billig penge.

Hvis du er mere i den eksklusive afdeling, så kan du få en gin fra det danske firma Elg, der har lavet gin på meget specielle og udsøgte råvarer fra specifikke egne af landet. De har blandt andet lavet “Elg Gin No. 4”, der er baseret på fynske gulerødder, korianderfrø og enebær.

Hvis du med disse beskrivelser kan mærke lysten og mundvandet komme i rotation, så kan vi berette, at disse udvalgte gin-afarter blot er et lille udvalg af dem, man kan få herhjemme, så det er bare med at prøve sig frem og finde den eller de gin-produkter, der passer bedst til en.

Vi slutter lige af med en finurlig beretning: Den nok mest kendte drik med brug af gin er nok en gin og tonic, men ved du, hvordan den opstod? 

Det er fra briternes koloniseringstid af Indien, hvor de drak tonic, der med sit indhold modhjalp malaria, men briterne ønskede at modvirke den bitre smag og tilsatte derfor gin.